Björn Bernström

Måla porträtt i akvarell  


Datum för mina kommande porträttkurser finner du på min nya hemsida www.bjornbernstrom.com


"Pink Hair" 105x76 cm


Dag 1  Porträttmåleri (teori och grunder inkl måleriövningar)
Dag 2 Porträttmåleri (måleri)
Dag 3 Porträttmåleri (måleri)

Att måla porträtt är askul och en utmaning för dig som tidigare mest målat landskapsmåleri.
Vid landskapsmåleri jobbar man ofta fram ett djup och ett rum där man blickar ut över en förgrund, mellangrund och som ofta slutar med en bakgrund i form av horisont längst in i bilden. Porträttmåleri är något helt annat. Visserligen en typ av landskap, men här arbetar vi mer med form och vi skulpterar fram en gestalt som slutligen kan resultera i en individ med en personlighet. En personlighet som kan förmedla känslor. Om vi vill möter vi dessutom en blick. Väldigt spännande och kul.

Under kursen jobbar jag med fotografier som förlaga. Detta innebär dock inte att vi ska sträva efter att göra exakta porträttlika målningar. Förlagorna är bara en vägledning och inspiration till härligt porträttmåleri. Att måla av någon man känner och vars ansikte man känner väl kan faktiskt vare ett hinder för ett friare måleri. På kursen ska vi öva på att göra fina målningar inte fotografiska avbildningar.

Om du vill kan du förbereda dig med egna fotografier. Du kan antingen ta nya foton eller välja bilder du redan har. Om du tar nya fotografier, tänk då på att försöka få ett intressant ljusspel i porträttet. Du kan t ex placera modellen med ena kinden vänd mot ett norrfönster(som ger ett kallt blått ljus) och mot den andra kinden kan du placera en lampa med glödlampsljus. Laborera med ljussättningen. Se på skuggorna och färgerna i ansiktet. Det viktigaste(roligaste) är dock om modellens ansikte får olika ton i huden som kan inspirera till måleri. Så att ansiktet inte blir helt platt utan skiftningar i ton. 

Det är praktiskt att använda en iPad/surfplatta att måla efter. Men det går såklart bra med pappersfoto. Bara det inte är för litet. Och välj inte en bild där själva ansiktet i bilden är litet. Det är bra om du kan urskilja detaljer i ansiktet. Om du inte har surfplatta eller skrivare så kan jag skriva ut dina fotografier(max två A4 papper per deltagare). Mejla mig dina fotografier till akvarellist@gmail.com 

Material.
Ta med de färger du har. Du har förmodligen primärfärgerna rött, gult och blått, för vill man måla realistisk hudfärg så räcker faktiskt dom. Men vi kommer leka mer än så, så ta med de färger du har. Vad gäller penslar så tycker jag om att jobba både med flat pensel(syntet/mård) och runda penslar med spets(syntet) i olika storlekar när jag jobbar med själva porträttet. 
Papper ingår i kursavgiften. Saunders Waterford CP 300 gr.

Mat
Lunch, för och eftermiddagsfika ingår i kursen. Meddela om du har några allergier.
Tid
kl 9.30 - 16.oo
Plats
Hilleshögs gamla skola, Hilleshög(Ekerö) här på Eniro   här på SL
Pris
35oo SEK för dag 2-3
4500 SEK för dag 1-3

Anmälan till mina kurser är bindande. Avbokning av bokad kurs kan göras kostnadsfritt fram till sista söndagen före kursstart. Därefter krävs uppvisande av sjukintyg från läkare för återbetalning av hela kursavgiften. I annat fall återbetalas 50% av kursavgiften. 

Boendealternativ (ingår ej i kursavgiften): 
Sånga Säby   (+46 560 480 00)
Norrgården(+46 703 73 17 00) 
Björkberga Cottage(+46 70 603 67 84) 
Lilla Sörgården (+46 70-7537073)
Flyghotellet Bromma  


Varmt välkommen till några härliga målardagar!